fredag, februar 09, 2007

Silhouettes

Før fotografienes tid var det veldig populært med silhuett portretter. De har eksistert siden oldtiden men de papirklippede portrettene ble først kjent i Paris på 1700-tallet. Ordet silhouette kommer visstnok fra en stakkars fransk finansminister ved navn Étienne de Silhouette som for å redde landets økonomi påla de rike høye skatter. Dette gjorde selvsagt at han ble umåtelig upopulær blant de rike som påsto at han var skyld i all fattigdom. Alt som var fattig ble betegnet som "à la silhouette" og siden han fremstilte slike papirportretter ble disse også kalt fattigmanns portretter. Dette gjorde at Silhouetter fikk et dårlig rykte men ble allikevel en mote og spredte seg til bla. England hvor i begynnelsen kun de rike hadde råd til slike portretter.
Det var vanlig å lage flere eksemplarer og gi til sine beundrere og familie, omtrent som dagens passbilder. Silhuettørene var omreisende artister og til Norge kom silhuettene omkring 1800-tallet. Det sies at det var en artist ved navn Boy Jensen Greve som førte kunsten hit. På Norsk Folkemuseum kan du se flere av hans arbeider samt av flere artister som gjorde portretter i Norge.

Dette bildet illusterer hvordan silhuetten ble laget. Personen satt bak et hvitt papir . De brukte lys på profilen så den skinte skarpt gjennom arket og laget en silhuett. Deretter ble omrisset tegnet av og deretter klippet ut i sort papir som ble montert på hvit bakgrunn. Det finnes også motsatte varianter dvs. hvit silhuett på mørk bunn. De forskjellige artistene hadde sine små triks for å fremheve detaljer. Noen brukte kritt for å markere hår etc. og litt flottere varianter brukte gull (se bilde av Bronte søstrene nedenfor)


Jeg har alltid vært så fascinert av disse silhuettene og syns de er utrolig dekorative! Det er utrolig artig at slike ting får en renessanse og at kunsten ikke går i glemmeboken. Tenk deg en hvit vegg med en hel samling portretter med ovale sorte rammer! Nydelig!!!!!


Nydelige silhuetter av Emily og Charlotte Bronte. Vil du se flere flotte portretter og litt historie så går du hit .


Disse nydelige portrettene er laget av artisten Karl Johnson . Han fører denne gamle kunsten videre og det virker som at silhuett portretter har blitt veldig populært i Statene. Han er blitt publisert i flere amerikanske innredningsblader og går du inn på nettsiden hans kan du bestille ditt eget silhuett portrett. Av deg, barna dine eller hunden :-) Jeg er veeeeldig fristet!

Til slutt, har du lyst til å prøve deg på dette selv så får du en grei veiledning her .

20 kommentarer:

moderncountry sa...

Vil først takke for den hyggelige kommentaren på siden min. Føler meg litt bedre i dag, men nå nok bli inne litt til...I mellomtiden holder jeg meg varm under teppet mitt :=)
Så interessant at du tok opp dette ! Sånn lærer vi jo noe hver dag. Synes slike siluett-bilder er kjempefine. Lagde noen på skolen da jeg studerte tegning. Kjempemoro å lage...
Ha en fin helg da, klem:)

Anne sa...

I 1970'erne var det meget populært at få klippet portræter her i Danmark, jeg husker at jeg blev det flere år i træk, og der var specielt én mand, som man helst skulle klippes af.

Vi gør det også på skolen hvert år i august, når de nye børn starter, vi gør det dog i papir i muntre farver, og så smykker portrætterne børnenes klasseværelser det første år, en dejlig tradition, synes jeg.

Go' weekend.
Hilsner Anne

kreoline sa...

Nydelige bilder, og kjekt å lære litt om siluetter. Ha en riktig god helg, kos deg.

Tonje sa...

Så flott ett innlegg=) er så interessant å lese om hva og hvorfor ting er som de er.Jeg har også vært svært fasinert av denne teknikken og bildene.Jeg hade tidligere denne uken ett innlegg om engler og historikken rundt dem.Kjempe flott innlegg.Ha en flott helg=)

Embla sa...

Så morsomt å lære noe nytt. Fikk veldig lyst til å prøve å lage slike siluetter. Det ser jo veldig flott ut. Ønsker deg en riktig fin helg!

Hulda sa...

Så stilig med slike silhuettbilder. De var flotte. Koselig innlegg også. :)

Annettes Hobbyblogg sa...

Åh ja! Dette prøvde jeg på barneskolen en gang i tiden, kjempegøy! Lurer på hvor den profilen er blitt av, den hadde vært morsom å sett nå!

KArna sa...

Veldig fint med siluetter, kanskje jeg skulle bestilt ett av hunden, HA HA neida skal ikke det altså!

God helg!

Ellie sa...

Interessant innlegg! Jeg liker også veldig godt silhuetter. I Emma Thompsons filmatisering av Sense and Sensibility lager Marianne en silhuett av Willoughby med akkurat den fremgangsmåten du beskriver. Dette var nok i silhuettenes storhetstid. Ha en god søndag!

daisy sa...

Flotte siluetter! Interessant å lese litt om hva og hvordan, så lærte jeg noe nytt i dag også! :)
Flotte bilder av hjemmet ditt du har vist frem tidligere!

Ha en fortsatt fin søndag!

Huset i Hagen sa...

Her var mange vakre siluetter ;0) Synes jeg ser meg selv i siluett,he,he men den skihoppnesen...;0)Artig å lese! Ellers var bildene dine fra hjemmet ditt sååå vakre! Du har det så fint! Det er så gøyt å få ta en titt på hvordan andre bloggere har det i hjemmet! ;0)

Sarah sa...

Rigtig rigtig interessant. Jeg synes det er så dejligt at lære noget nyt.
Da jeg var lille fik min søster og jeg klippet silouetter et år til min mor i julegave.
Det havde jeg faktisk helt glemt...
Hav en god dag.

Hemma på landet sa...

Oj, vad fint du bor. Jättefin blogg. Kram

For the love of country sa...

TUSEN och åter tusen tack för det underbara paketet!!! Det var alldeles för snällt av dig! Jag älskar sakerna nått så otroligt mycket! Ska leta efter något fint till dig på loppisarna. ;) Kram från Anna :D

Den inredningstokiga mamman sa...

Måste bara säga vilka fina saker du skickat till love the country...

Karna sa...

Såååå nydelig det du sendte til Anna, du syr sååå fine monogrammer Mette, FANTASTISK!

Karoline sa...

Hei. Så fine ting du syr!
Du - hvordan får du til å lage bilde på stoffene dine? Kan jeg f.eks sy bilde på av barna mine?Jeg er ny i bloggverden og alt hektet. Er så mye inspirasjon å få, og koselig er det også. Titt gjerne innom min om du vil en dag:)
VH Karoline

anniche sa...

Mette , jeg så kommentaren din hos Anna og jeg syens absolutt du skal selge noe av det vakre du lager!!!!!
Artig innelegg om silhuetter også:)

elin1976 sa...

Må bare få ønske deg en fin valentine`s dag. Et ♥ til deg. Klem fra fra meg:O)

Gypsy Purple sa...

What a lovely blog you have...glad I found you...please come and visit: www.gypsypurple.blogspot.com

Chamara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...